söndag 31 januari 2016

Tema sommar

Hej

Middag igår kväll och temat var sommar. Så här i slutet av januari börjar längtan efter våren, sommaren och värmen att bli allt starkare. Vädret ändrar sig från ena dagen till en annan; snöstorm, regn, storm och blixthalka. Längtar efter en kopp kaffe i vårsolen eller ett glas mousserande en varm sommarkväll.

Än är vi inte där men så som tiden rinner iväg så lär det gå snabbt...

Huvudrätten blev moussaka, ett minne från vår resa till underbara Samos. Efterätten blev ananaspaj och till det dessertvinet Samos. Kan bara säga att det var sååå gott! Ser alltid till att ta till ordentligt i antal portioner. Ingen ska behöva gå hungrig härifrån och det som blev över är ju perfekta matlådor.

Ananaspajen har vi redan skrivit om, receptet hittar ni här. Receptet däremot på moussakan kommer här, det är lite pilligt och tar lite tid men väl värt det. Servera med en god sallad och gröna och svarta oliver.



Moussaka 4 port

500 gram nötfärs
400 gram potatis
3 auberginer
2 gula lökar
2 st vitlökar
7 äggvitor
2 dl röd vin
2 tsk salt
2 msk socker
1 msk kanel
0,5 msk kryddpeppar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk svartpeppar
3 msk tomatpure
1 fpk krossade tomater

Béchamelsåsen:
200 gram smör
1,5 dl vetemjöl
9 dl standardmjölk
2 tsk salt och vitpeppar
7 st äggulor
Skal och saft av en citron

200 gram fetaost
Riven parmesan

1. Skala auberginerna och skär i centimetertjocka skivor. Lägg med salt i ett durkslag och vattna ur dom i ungefär en timme under press.
2. Skala och koka potatisarna nästa klart i saltat vatten. Häll av och låt potatisarna svalna.
3. Separera sju ägg och spara äggulorna till såsen. Vispa upp äggvitan.
4. Skölj av auberginerna och torka av dem med papper. Doppa i äggvitan, vänd i ströbröd. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter. Vänd efter halva tiden.
5. Fräs nötfärsen. Skiva både löken och vitlöken tunt och rör ned i färsen. Låt fräsa några minuter.
6. Häll i röd vinet. Låt koka in ordentligt.
7. Blanda ner alla kryddorna, tomatpurén och de krossade tomaterna. Lått puttra på spisen så att det får koka ihop och bli till en fastare röra.
8. Skiva potatisen.
9. Smula fetaosten.

Såsen:
1. Smält smöret.
2. Blanda i mjölet och låt det blandas ihop någon minut utan att ta färg.
3. Häll i mjölken och koka ihop till en tjock sås.
4. Smaka av med salt och vitpeppar.
5. Blanda i äggulorna.
6. Riv i skalet från citronen och blanda i cirka 2 msk citronsaft.

Montering:
1. Smörj och bröa en form.
2. Lägg potatisskivorna i botten men inte hela vägen ut på kanterna.
3. Lägg ett lager med aubergine.
4. Fyll på färsen.
5. Strö över hälften av fetaosten.
6. Lägg resten av auberginen.
7. Strö över resten av fetaosten.
8. Häll över såsen och var noga med att såsen rinner ner på sidorna. Ta en kniv och dra längst sidorna för att skapa utrymme.
9. Riv över parmesan.

Grädda i cirka 50 minuter i 175 grader. Låt moussakan stå lite innan servering.


Nu väntar söndagseftermiddag med kalas där jag vet att det kommer bjudas på smaskigheter. Sedan söndagsmiddag och sedan är det dags att ta tag i träningen igen efter intensiva veckor med flytt och annat.

Kram Britt-Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar